Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΓΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ


                

Θυμάμαι που πριν από λίγα χρόνια, ο πιο ό,τι νά ΄ναι πρωθυπουργός που ξέβρασε η ψήφος μας, αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα. Κοιτώντας εκ των υστέρων εντυπωσιάζομαι από το πόσο βλάκες πιαστήκαμε. Η επιλογή της λέξης εσκεμμένη, καθώς άλλα ρήματα τύπου “απορώ”, “εκπλήσσομαι” κλπ απλώς αδυνατούν να προσδιορίσουν το μέγεθος της βλακείας που μας δέρνει. Κληθήκαμε να απαντήσουμε σε ένα ανύπαρκτο ουσιαστικά ερώτημα, κι αντί να τον πλακώσουμε στις σφαλιάρες κι αυτόν κι όλο το σινάφι του, χωριστήκαμε σε “μενουμευρώπηδες” και αντιστασιακούς του κώλου. Πλακωθήκαμε με συγγενείς και φίλους, μαλώσαμε με συνεργάτες, κοιμηθήκαμε πλάτη – πλάτη με τις γυναίκες μας και βγάλαμε τα παιδιά μας στους δρόμους να φωνάζουν είτε υπέρ της μιας πλευράς είτε υπέρ της άλλης, ενώ αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να πάμε να ρίξουμε χασαποσέρβικο στο Σύνταγμα, δίπλα στις μπουτούδες Συριζαίες.

Τα χρόνια πέρασαν και για πρώτη φορά, αυτή η γενιά που θα χόρευε τις αγορές με ζουρνάδες και νταούλια, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απειλή επιπέδου “Independens Day”. Αν εξωγήινοι εμφανίζονταν στους ουρανούς της γης, ως χαρακτήρες, μάλλον θα έμοιαζαν με τον Κορωνοϊό: Ανελέητοι, Αδιάφοροι, Παγκόσμιοι. Κι απέναντί τους θα είχαν το κυρίαρχο είδος του πλανήτη, εμάς, το οποίο θα χώριζαν άμεσα σε δύο υποκατηγορίες: Στα Γίδια και στα Πρόβατα.

Για την πρώτη κατηγορία, απλά θα ήταν ανύπαρκτοι. Όλα είναι συνωμοσία. Τι συνωμοσία ακριβώς, ποιοι την έχουν υφάνει, ποιοι οι στόχοι και γιατί έτσι, είναι ερωτήματα άνευ σημασίας. Είναι συνωμοσία. Ή αλλιώς, “έχει Αθηναϊκές πινακίδες”, αυτό αρκεί. Άσε που πήγε κι ανακατεύτηκε κι ο Μπιλλ ο Γκέιτς, αυτός ντε, της Μάϊκροσοφτ, το φιλαράκι του Σορος και του Ροκφέλερ. Ελλοχίμ είναι οι τύποι μάγκα μου, να μου το θυμηθείς. Λύσσαξαν να μας κόψουν τα πανηγύρια οι Ανθέλληνες, για να μη γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια μας το κάνουν όλο αυτό και για να μας υποχρεώσουν να φοράμε το 666. Που δε θα το φοράμε δηλαδή, με ορό θα μας το βάλουν, τάχα μου εμβόλιο κι έτσι. Ρώτα και τον Μήτσο τον Μαχαίρα, τον ταξιτζή της γειτονιάς, απόφοιτος της Λιακοπούλειου σχολής το άτομο.

Πηγαίνανε τα Γίδια της Πάτρας και κάνανε αποκριάτικες εκδηλώσεις ενώ στην Ιταλία ΞΕΡΑΝΕ ότι πεθαίνει κόσμος και κοσμάκης. Πηγαίνανε τα Γίδια της Αθήνας και κάνανε διαδηλώσεις ενώ ΞΕΡΑΝΕ ότι στην Ισπανία έχει χαθεί η μπάλα. Πάνε τα γίδια της Μυκόνου και κάνουνε πάρτι σε σπίτια που που νοικιάζουν ΙΤΑΛΟΙ αν έχεις το θεό σου (για να μη νομίζουμε ότι τα Γίδια είναι μόνο ελληνικής προέλευσης, αν και σίγουρα κάποιοι θα το υποστηρίξουν κι αυτό κάποια στιγμή) και γίνεται το έλα να δεις. Πάνε τα Γίδια και κολλάνε πίσω σου στο ταμείο του Σούπερ μάρκετ, κι αν τους πεις “ λίγο πιο πίσω μπορείτε;” σε ρωτούν με ύφος ηρωικό και πένθιμο αν φοβάσαι κι αν πιστεύεις στο Κορωνοϊό.

Όχι, πιστεύω στον ένα Θεό Πατέρα Παντοκράτορα, ΜΑΛΑΚΑ, αλλά κράτα την απόσταση μη σου γαμήσω ότι έχεις και δεν έχεις. Γίδι. Που όταν ζητάνε εθελοντές αλλάζεις κανάλι, που όταν πρέπει να σηκώσεις ανάστημα φωνάζεις γιατί δεν το σηκώνουνε οι άλλοι για σένα, που στα εύκολα είσαι πάντα πρώτος και καλύτερος και στο να βάλεις πλάτη τελευταίος.

Τα Γίδια, όπως και τα Πρόβατα, μπερδεύουν την ευγένεια με την αδυναμία. Σε σέβονται μόνο όταν τους γαμείς. Να το θυμάστε οι υπόλοιποι. Τα Γίδια δεν παλεύονται. Δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη ποτέ. Δεν υπάρχει Ιταλία λέμε ρε, είναι κομπάρσοι αυτοί που μας δείχνουν, δεν είναι ομαδικοί τάφοι, θεμέλια γέφυρας είναι! Ναι, μου το έχουν πει στα σοβαρά. Και δε συζητάς μ' αυτούς τους ανθρώπους, απλώς τους ξαποστέλνεις όπως μπορείς. Ευγενικά αν έχεις χρόνο, σιχτιρίζοντας αν δεν έχεις.

Κι από την άλλη μεριά τα πρόβατα. Αυτοί που ακολουθούν, που πιστεύουν, που δεν μπορούν με τίποτα, μα με τίποτα να σκεφτούν λιγάκι μοναχοί τους. Αυτοί που ψηφίζουν αυτό που ψηφίζει κι ο μπαμπάς, αυτοί που ποτέ δε βγουν να διαδηλώσουν, που ποτέ δε θα αντισταθούν, γιατί παραείναι δύσκολο και που να τραβιέσαι τώρα... Δεν χρειάζεται η μάσκα. Χρειάζεται, αλλά όχι τόσο πολύ, χρειάζεται έτσι κι έτσι. Τελικά μάλλον χρειάζεται λιγάκι παραπάνω, τι λιγάκι δηλαδή, παντού να την έχουμε. Την παίρνουν τα πρόβατα, τη βάζουν στην κωλότσεπη, πατάνε και μια κλανιά, αποστειρώνεται κιόλας, την ξαναφοράνε, κι όλα καλά. Απαγορεύονται τα πανηγύρια, αλλά τα μπαράκια μπορούν να είναι τίγκα. Κλείνουμε τα μπαράκια, αλλά στις εκκλησιές ελεύθερα. Κλείνουμε τις εκκλησίες για το Πάσχα, αλλά οι Γαύροι, Βάζελοι, και οι κάθε λογής πυροβολημένοι μπορούν ελεύθερα να ξεσαλώνουν. Να ανοίξουμε τα σύνορα, όχι να μην τα ανοίξουμε, να τα ανοίξουμε αλλά λιγάκι, να κάνουμε έλεγχο δειγματολειπτικό, μετά να κάνουμε έλεγχο σε όλους, μετά να τα κλείσουμε ξανά, μετά να σου πει ο παπάς στ' αυτί ρε, πες επιτέλους ότι ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ, δεν είναι κακό!!!

Χιλιάδες Γίδια διαδήλωσαν αυτές τις μέρες στο Βερολίνο, στο Βελιγράδι και αλλού, ενάντια στα μέτρα που παίρνουν για τον Κορωνοϊό διάφορες κυβερνήσεις. Ανάμεσά τους όμως, βρίσκονται και κάποιοι Πολίτες. Πολίτες που αναρωτιούνται γιατί δεν μιλάνε για τη θεραπεία με την με υδροξυχλωροκίνη, γιατί δεν ξεκαθαρίζουν ότι άλλο θάνατος ΜΕ Κορωνοϊό κι άλλο Θάνατος ΑΠΟ Κορωνοϊό, γιατί κανείς δεν ορμάει στην Κίνα και στον ΠΟΥ για την εγκληματική τους συμπεριφορά, γιατί όταν Ειδικοί εμφανίζονται να διαφωνούν με τη χρήση μάσκας απλώς αγνοούνται από τα ΜΜΕ, όταν δεν λοιδορούνται ως συνωμοσιολόγοι, αντί να δοθεί επιτέλους μια σοβαρή απάντηση; Δεν είναι τόσο δύσκολο, πριν εκατό χρόνια ξανάγινε με την Ισπανική γρίπη ξέρετε... Χιλιάδες Πρόβατα κυκλοφορούν σκιαγμένα υπακούοντας αντικρουόμενες, ηλίθιες αλλοπρόσαλλες διαταγές, λαχταρώντας ξανά τον Τσιόρδα και τον Χαρδαλιά στις έξι. Ανάμεσά τους όμως βρίσκονται και κάποιοι Πολίτες. Πολίτες που έχουν τις ίδιες απορίες με τους άλλους που διαμαρτύρονται, αλλά επιλέγουν να περιμένουν. Δεν θα περιμένουν για πολύ.

Αυτές οι δύο περιπτώσεις πολιτών είναι που κρατούν την Ελπίδα. Άλλωστε ανέκαθεν, αυτοί τραβούσαν το κάρο απ' τη λάσπη. Αυτοί είναι που ξέρουν πως ο γαμημένος ο Ιός υπάρχει και ρημάζει τον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα. Αυτοί είναι που ξέρουν πως διάφορα κοστουμάτα τομάρια θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να περάσουν πράγματα που σε άλλες συνθήκες δε θα μπορούσαν ούτε να σκεφτούν. Αυτοί οι περίεργοι τύποι που ξέρουν να ακούν και να απαιτούν εξηγήσεις. Αυτοί οι περίεργοι τύποι που ξέρουν να υπακούν, να αντιστέκονται και να πολεμούν, που ξέρουν να εμπιστεύονται και να σέβονται αυτούς που έφτυσαν αίμα και χρόνια για να γίνουν “ειδικοί”, που δεν του


ς υποτιμούν, αλλά και που την ίδια στιγμή απαιτούν από αυτούς την αλήθεια, είτε είναι αρεστή είτε όχι ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΔΕΧΘΟΥΝ, αυτοί οι άνδρες και γυναίκες είναι η ελπίδα για το δύσκολο επόμενο διάστημα.

Αν νομίζετε ότι ανήκετε σ' αυτήν την κατηγορία, συνεχίστε να ακούτε περισσότερο και να μιλάτε λιγότερο. Γιατί όταν θα αρχίσετε να μιλάτε, θα δείτε ότι όλο και πιο πολλοί θα σας ακούν. Να ξέρετε ότι είστε λίγοι και είστε και σκόρπιοι, αλλά είστε ό,τι καλύτερο έχουμε. Μαζευτείτε λοιπόν, ο Χειμώνας Έρχεται.


Με Εκτίμηση

Αλέξανδρος Νάρης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου